isu ptptn

ah dah lama x keudara..
malas kot..rase x perlu lah blog..pfft..
tapi geram doh sejak 2-3 hari ni...
isu ptptn..dah naek baper kali kat trending

isu ni dibangkitkan bile DSAI mengatakan jika pakatan memerintah akan dijamin pendidikan percuma..
dari peringkat tadika ker peringkat tinggi..

maka ada yg setuju ada yg x setuju..
ada yg kater negara akan bangkrap dan ade yg kate boleh
ade yg kata nanti pelajar belajar men2 dan sbgainya

jadi ini adelah pendapat saya sbgai mahasiswa yg meminjam ptptn..ada yg betul kita ambil ..ade yg x betul kite x yah ambil..anda dikurniakan akal maka berfikirlah dengan matang ;)

jadi isu demo

demo..bagi pendapat aku x salah..selagi ianya aman dan beretika...spt yg telah dinyatakan..kite dulu pon nak tuntut kemerdekaan dimulakan dengan perhimpunan..wakil2 persatuan melayu berhimpun untuk menunjukkan solidariti orang di tanah melayu menentang penjajah yg dimulakan oleh dato onn jaafar

x salah saya katakan umno itu lahir dari perhimpunan2 solidariti orang melayu..sama je spt perhimpunan yg ada skang ni dalam menuntut sebarang perubahan dalam corak politik di malaysia..

jgnlah kata mereka yg turun berdemo itu bodoh.mereka x bodoh..tapi mereka ada perjuangan yg harus dilakukan..everyone has their own story..kan2..bahkan mereka lebih bagus dari kita yg duduk diam jer..dan bergoyang kaki dan x ambil kisah..lagilah bacul ahahaha..

cube cakap ngan aku demo mane yg x berjaye..demo ppmi?? berjya dimansuhkan...demo ISA?? berjaya dimansuhkan...Bersih 1 dan 2..banyak memberi sumbangan kepade sisterm pilihanraya di malaysia..jadi untuk kerajaan camni,,.mungkin tekanan berhimpun perlu di berikan penekanan kan kan ahahahah

dalam isu berdemo ptptn..yer mungkin ader ramai yg x gemor dgn cara mereka..yg x beretika..betull aku pon x stuju..tp biaselah budak2 darah tengah mengelegak..tp bg dorang ruang dan peluang untuk belajar dari kesilapan..lepas ni x der lagi kot..kalo ade..memang lembu shahrizat la ko kan ahaha

isu pendidikan percuma...

demo mahasiswa arituh gagal kerana maksud dan niat mereka banyak disalah tafsir oleh2 media arus perdana...

ramai juga yg bertindak spt tidak memikirkan ape yg mereka hendak sampaikan

ape yg dak2 ni dok jerit2 adelah dorang marah dengan cara kerajaan skang memerintah..terlalu banyak ketirisan..pembaziran dalam pengurusan pembendaharaan negara..duit yg dibazirkan tuh spatutnya boleh memberi pendidikan percuma di dalam negara..x de masalah..

jadi bende yg baek kite sokong..sama macam BR1M...ade yg kate x berpekdah kepade negara dan sbgnye n macam2 lagi..bagi aku x pe..selagi duit tuh disalurkan kepade rakyat..aku ok..same gak macam ni..duit tuh disalurkan kepade rakyat..bukan pade bag mahal ataupun cincin mahupun kroni2 sahaja...

so kenape korang x sokong kalo mende tuh untuk kebaikkan rakyat????jgn jadi bodoh oleh kerana kepartian la kan..udah2 ler tuh.matang sikit dalam berpolitik please :)


ptptn


tolong angkat tgn sape yg kate ptptn ni x membebankan...kalo korang kate x membebankan,korang memang penyokong tegar kerajaan r camtuh..duit cukai diberi kepade kerajaan oleh rakyat untuk diuruskan tetapi dipinjamkan semula dengan kadar bunge yg sgt tinggi dan membebankan :)

ade yg kate kalo x de ptptn x leh r nak beli phone baru n belanja awek dan sbgnye...dangkalnya kamu

ade yg kate kalo x de ptptn maka kamu kene la bekerja tok cari duit poket maka ramailah yg kandas dalam pelajaran...dangkalnya kamu

ade yang kate x de ptptn pelajar x kan belajar bersungguh2.,dangkal lah kamu

perkara yg diatas ni hanyelah kata2 mereka yg x layak digelar mahasiswa...

mahasiswa itu perlu berdiri di kaki sendiri...x perlu banyak pengharapan dan pergantungan kepade pihak lain.,...patut la rangking u makin turun..sbb semakin lama mahasiswa itu semakin lesu

kalo x de ptptn kamu kene kerja..maka kalo dah kerja maka kandas la dalam pelajaran...HAHAHAHHAHAHAHA..cacat nye kamu...
kamu skang ni x kerja pon dah ade jer yg kandas...x yah nak bagi alasan sgt la..bagi aku bekerja sambil belajar sgt2 bagus dalam mematangkan mahasiswa itu...ade yg berniaga dadih time belajor..ok je kan..x de plak tjejas pelajaran pon..

skang ni ade yg dibagi pinjaman ptptn pon ramai yg kandas...cube x yah nak bagi alasan sgt lah kan

sbgai mahasiswa kamu patut malu bile kamu keluar kenyataan spt orang cacat..bile x de ni x leh belajar..bile x de ni x leh ni..kamu mahasiswa yg lesu..x layak dipanggil mahasiswa pon..mgkin kamu hanye pelajar tadika x pon cikai2 punye ni ahahaha...mahasiswa harus perlu berdikari...

jika x de ptptn mungkin akan ade skim laen yg boleh membantu kamu..jgn risau..biasiswa mungkin..sape yg masuk U dapat biasiswa..dan sape yg kene tendang sblom grad biasiswa ditarik balik..maka kat situ permohonan leh diperketatkan smeasa pemilihan masuk U..maka ramailah yg berkualiti sahaja masuk U..maka persaingan sihat berlaku..kamu x nak ker belajar dapat biasiswa free..ahahaha x nak ker x nak ker...

saya mintak maaf kalau terkasar bahasa..tp saya cuber untuk bertegas...

:))

::::keharokkan apekah yang berlaku::::


mungkin bagus untuk comeback :) akan dipertimbangkan
1 Response
  1. wawi Says:

    memang ramai yg lemau tapi tak semua.
    tunggu la sambung postgrad nanti baru la rasa xde pendahuluan ptptn, scholarship makan 1 atau 2 semester baru masuk.
    takpun kerja jadik research/teaching assistant gaji after 4-5 months baru masuk nak survive kat kampus camne punye payah.

    budak undergrad ni ramai manja sangat aku tengok.
    member aku buat master fizik keje part time bungkus air kat pasar lambak. selamba je!
    ada cara kalau betul x nak berhutang + berjaya.

    sekian 2 sen dari saya.