ramai yang cakap-cakap saje

tmasuk la aku kali ni..saje nak cakap2..
menegnai minyak..
skarang hebat dierphebahkan mengenai minyak..
lom ape2 lagi baru ader bayang nak naekkan
isu neh dah naek hangit digoreng
ader yg menggoreng gune kpale lutut
ader yg goreng gne akal..x kisahlah
berilah mereka peluang bersuare
ape nak halang2 mereka bersuare..mereka memang diberi lesen tok wat silap
bior mereka wat silap...
bior mereka belajr dari kesilapan

kenape minyak ni memberi impak yg hebat kepada sosio ekonomi rakyat mesia?
asal naek jer abeh..kecoh~.
sampai ader yang kater minyak naek hang tgokla sape yg turun nanti miahaha
gut2 ilike

minyak...
bkan minyak angin ato minyak cap kapak yang dimaksudkan disini
minyak(bahan bakar) spt petroleum n diesel
mereka memberi impak yang sangat besar dalam sosio - ekonomi rakyat mesia
bkan sahaja malaysia lah malah seantero dunia...
tgok la kalao harge minyak naik..
sayur..beras..minyak..bawang hatta minyak cakp kapak pon akan naek hargenye
asal ea?
ye lah transport beb..
kalolah lori tuh leh tuang gne air sirap..maka harge minyak naek melambong pon x der hal..

maska disini seperti diketahui umum
malaysia adelah negara pengeluar minyak..~
dan minyak yang dikeluarkan dijual dan kite beli minyak yang lebeyh murah~
ader orang kater knape g jual pastuh beli minyak len..adeii bodo nyer kerejaan ni
so orang tuh orang bodoh
minyak kite dikategorikan sbg minyak yang bermutu tinggi~
maka nak dibandingkan dengan negara arab saudi @ iran..
memang lah pengeluaran mereka jauh berbeza ngan kiter banyaknye
tp kualiti mereka x same ngan kite..minyak dorang murah sket
minyak kiter...mantop..kurniaan Allah sumer tuh..bkan lah UMno nyer pasal~

dalam perkiraan aku..minyak kite mahal
kite beli minyak murah...ok lah x per lah..asal bergerak keter ko ok la..x yah la citer banyak

kater la kiter wat perkiraan..

1 tong minyak kiter  = 3.5 tong minyak kualiti rendah
1:3.5

simple math..ratio jerk pon...kalo x paham memang umngok la korang neh miahaha

so dikatakanlah harge minyak menaik..
maka adekah akan menjejaskan kite..
kalo harge minyak seantero dunia naek
x kan harge minyak negare kite dok diam situ jer kot..
x kan die dok bodo dok situ x naek2
so ape yg peliknye neh
kalo naek jerk harge minyak maka..kerajaan gelabah..macam
kiter x der minyak dah...
x kan ratio dah berubah kot..
ahaa baru aku paam kenape

a) mgkin ader orang nak untung lebeyh(eissh x baek la aku nih fitnah2)..oo reti lak tau fitnah tuh x elok
b)mgkin disebabkan oleh harge barang sedunia naik..umm tp kalo kat luor negare dorangnyer harge minyak lagi best..ari nih 2dolar esok 3 dolar..tp barang x naek pon...cme kalo mendadak menaikknye barulah terase...ah bkan nih sbbnye
c) mgkin sbb negara mengalami defisit.disebabkan oleh salah urus tadbir dan ketirisan dalampentadbiran melampau hasil dari rasuah(politik wang) dan sebagainya...ape tuh defisit.sile google

tp kite kene ingat...kerajaan menanggung subsidi bukan berjuta tp berbilion ringgit per tahun
dalam wawasan 2020 ade mengatakan bahawa rakyat bebas subsidi menjelang 2020
adekah ini bermakna kebajikan terabai
wawasan 2020 memang murni diasaskan oleh mahathir...
dia kata kite bebas subsidi menjelang 2020..
dengan syarat negara maju.mknanya kite dah x payah pakai subsidi
ekonomi negara mampu beridiri sendiri dan pendapatan rakyat x terjejas apa pun
kalau ditarik subsidi itu
tp la ni tgok la...
kalau ditarik subsidi aper yg terjadi..
yg aku lihat yg miskin bakal bertambah papa
yang kaya smakin raya

duit sapa sebenarnya subsidi tuh?
cbe pemuda2 umno btau aku sini..
subsidi tuh duit kerajaan ker duit bapak ko?
duit rakyat ker duit kerajaan
apa tugas kerejaan?


‎"Bukankah rakyat itu memberikan kuasa mereka pada kerajaan untuk menguruskan negara serta keperluan mereka(rakyat)?"

mengurus tadbir dengan terhormat..

saya nak bandingkan situasi politik di singapura dengan mesia..disebabkan acap kali singapura dijadikan dalam perbandingan harge minyak...kenape PAP(people action party) di singapura mendapat tentangan hebat? isunya mudah..kerana pap gagal menjaga kebajikan rakyat..harga rumah mahal dan x terkawal jer pon rakyat dier dah sibuk nak pangkah laen...bkan pon sbb Lee Hsien Loong men blakang ker men depan ker...


jadi apa guna politik kalo ianya hanye menguntung kan pihak atasan..berjuanglah untuk hak anda sebagai rakyat..jgn jadi buta tuli menyokong x tentu pasai..peduli ape ngan istilah lalang..bkan sbb xder pendirian tp kiter berdiri di atas paksi kebenaran~jadi biar kite lalang jangan kite katak macam ibrahim(don talk shit la i tell u)ali.perkasam perkasam miahahaha racist sungguh~x sesuai kat negara neh


mgkin la saya seorang yg x patut bercakap tentang minyak sbb spender saya pon mak bapak belikan...tp ape salahnya saya menyuarakan sesuatu..kang ader yg kater mahasiswa x matang la macam aram..camne nak matang kalo sume di halang...


::::kaharokkan apekah yang terjadi::::

lek r minyak lom naek lagi..dah naek kang kiter tau r saper yg patut turun...rambut rosmah(suare dari balakang menyampuk) hihihihihi

7 Responses
  1. Apis Says:

    Harok lah Malaysia nih, harok!!! Arghhh!!



  2. Kamu ni nak kena AUKU ye?


  3. saufiahmad Says:

    ahmad assobirin...saye penjilat bontot umno pon kene auku ker..adoiii aii nak jilat bontot saper lak neh....leh kene asawan kalo jilat banyak sgt bontot miahahaha


  4. ain Says:

    panjang sgt..aku tak larat bace.rindulah nak dtg blog ko.hehe.aku ttp blog.takde update.hee


  5. cikminn Says:

    byk typo la sopi..hehe
    makin dewasa ni makin terasa bile harge naik kan...aduiiii


  6. saufiahmad Says:

    ain - kenape tutup?? alaaa..ak peminta kot
    cik min - do it on purpose miahaha..kalo masuk court leh cakap ak bwat dalam keadaan spara sedar miahahhaa...