racism

x boleh betol aku nak menyimpan pendapat dalam kepale
raser cukup rimas menympan bebanan dalam kepale..
lalu tanper berlengah kiter exercisekan jari jemari pepagi buter gini

situasi 1

sebuah organisasi yg terdiri dari pelbagai kaum..melayu cina dan india..dan dikuasai oleh melayu yg keparat lagi haprak..pemikirannyer yg lagi sempit wlaupun mempunyai segulung master...tp dier bukanlah yahudi walaupun ader orang kater dier berperangai spt yahudi..kesian dier..x der r sampai tahap yahudi,melayu neh...

lalu organisasi ini mendapat jemputan untuk ke sebuah confrencce r kire...dan confrence ni amat penting dalam menaikkan nama organisasi tersebut..lalu disuruhnyer balacinyer yg merupakan seorang melayu yg terhormat..yg paam mengenai kemajuan tanpa sempadan warna kulit..dicanangkan kepada si haprak tuh nama yg mengandungi nama mereka yg memang terhebat dikalangan ahli2 dalam organisasi itu yg semestinyer mengandungi pelbagai warna kulit

sampai kepada haprak lalu si hgaprak berkata...saya x mo anto si gunalan ngan ah fak neh sebab dier bukan sebangsat ngan kiter...saya mahu yg pergi tuh sumer sebangsat ngan saya..boleh?

terkelu si melayu yg merupakan balaci kerhormat tuh...

perbincangan hangit


ape pendapat anda tentang situasi di atas...yer itu lah yg mungkin berlaku di negara kita...mungkin?? miahahaha kelako sahaje menggunakan perkataan mungkin...kalau yg pemikirannyer batak lagi mesti mempunyai sifat assabiyah yg melangit..dan x leh menerime lagi yg mereka harus berkongsi dengan lain2 bangsa..

kalau ditanyer kenape kiter x semaju jepun..umm x yah r jepun maju sgt..cakap jerk kenape x semaju spore....ramai yg menggeleng kepale...dan dah sangap sangat nak jawap..dorang jawap alaa sebab spore sikit senang nak urus lah bagai...

tp mereka lupe sesuatu..singapore dah lama melupakan warna kulit mereka...mereka memajukan negara mereka sebagai satu organisasi..sebagai satu negara..siapa yg terbaek akan diberi peluang..dan yg lemah perlu  menjadi terbaek untuk diberikan peluang...

saye pernah mendengar ucapan lee hsein loong dalam satu ucapan sempene ari merdeka dorang yg disampaikan dalam 3 bahase..inggeris,mandarin n malayu..seb bek x leh cakap tamil..miahahah dier berkata..dier x mahu anda dikenali sebagai cina singapore,melayu sngapore mahu pun india singapore...saya mahu anda dikenali sbg singaporean dloo...

nanti akan ada yg berkata..kalau x dibuat macam skang..maka melayu akan musnah dan pupuslah..kalau x der ketuanan melayu maka macam mana ngan melayu akan menjadi pelarian di negara sendiri lah

miahahaha...itulah pemikiran zaman purba yg diturunkan dari generasi ke generasi sehingga menjadi sebahagian dari genetic bangsa saya...dan inilah yg membunuh kemajuan bangsa saya...

eh saper cakap membunuh kemajuan..kalo x der hak istimewa maka x dapat lah ko masuk universiti

yer dan sebab ramai yg masuk universiti maka universti kiter dipandang macam skolah x der stended u lansung..x der kualiti walaupun ader kuantiti..maka ramailah yg menganggurnyer...x ker anda rase diperbodohkan...anda masuk universiti tp gagal untuk berdikari selepas keluar...kerana apa?? anda sepatutnyer x layak masuk universiti..anda masuk universiti sebab name anda melayu bukan sebab anda seorang yg layak...

dan sebab sgt mementingkan assabiyah inilah negara lambat kehadapan..dan sebab sifat assabiyah dalam sistem inilah kaum2 lain juga mengamalkan sikap assabiyah...cina menolong cina..india menolong india...tp sebenarnyer datang dari sapa...dari sistem kiter yg dah berakar yg telah ditanam oleh penjajah kolonial..dan disemarakkan lagi dengan neo-imperialism

memang Allah itu maha adil..sesiapa yang berusaha die akan dpat..dan ini juga membawa maksud..kiter haruslah berusaha menjadi yg terbaek..dah tiba masanye wahai melayu2 diluar sane..anda untuk melupakan tongkat yg telah menjadikan anda semakin lama semakin lumpuh sebab terlalu bergantung kepade tongkat...jgn takut..misalnye tongkat dilepaskan dan anda jatuh..itu adelah perkara biase..kerana orang melayu itu kuat bila dibadai..lemah bila dibuai..yakinlah anda boleh bersaing dengan kaum2 lain secara adil dan saksama tanpa memerlukan hak istimewa kerana anda bukanlah orang yg 'istimewa'..2 tgn dan 2 kaki  dan 1 otak..sama sahaja..

sudah lupakan racism yg berakar dalam kepale kiter.hari ni kite harus berdiri sebagai seorang rakyat malaysia..tp sayang 1 malaysia yg dicanangkan saban ari diselubungi dan didalangi  oleh orang2 yg berfikiran haprak..maka 1 Malaysia bakal menjadi sejarah tanpa kesan..

dah masanyer kite majukan negara kita berbanding mamjukan bangsa sendiri..terimelah hakikat wahai mereka yg tidak boleh menrima hakikat..

sekian..gwa puas...tp x puas sgt r..kalo ader speaker corner neh lagi sedap neh miahahaha

:::keharokkan apekah yang terjadi:::

maaf ader yg terase..dan sakit hati membace bendak alah nih..ingin menegur dengan hati yg ikhlas..kalau ader bangsa lain yg membaca tulisan ini..sbnarnyer anda juga haruslah mengubah pendirian anda..dari kaum membantu kaum kepade kaum membantu negara

All this because

11 Responses
  1. SyerAgh Says:

    haha luahkan segalanya di blog. pemikiran yang bgus..
    i love u!
    eh2 i love maalaysia too.. haha


  2. terbaek bro...walaupun aku org cina,aku bergaul semua tanpa rasa perasaan hendak assabiyah..aku rasa kaum aku sendiri pun ada pemikiran mcm ni..sbb itu lah di university merupakan tunjang semua kaum untuk bersatu-padu....

    p/s::bila nak outting nih...hehehe...sajo kaco ko kat sini...miahahaha


  3. cik wawi Says:

    bukan masuk u pakai meritokrasi ke sekarang?
    bukan pakai kuota lagi.
    lagipon skrg ni aq rase keutamaan masuk u bukan bumiputera ke malaysian ke hape, prioriti pada international student hokeh.
    klu aq ni dtg nak register ritu punye malas nak layan borang aq pon dye x usik.
    klu international student punye panjang lebar dye punye explanation.
    xtau nak label racist ke hape sebab staf tu pon malaysian gak.

    KERA DI HUTAN DISUSUKAN,
    ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN.


  4. saufiahmad Says:

    tqvm to syeragh n nic
    wawi-bagaimana dengan uitm?? bagaimana dengan polytech,matrikulasi?? dan sebagainye analogi kepade peluang2 lain....contohnyer DEB keutamaan kononnyer diberi kepada bangsa melayu..tp sehingga hari ni alhamdulillah jutawan melayu boleh dibilang menggunakan jari....dan impak dier kembali kepade sosial dalam mesia.


  5. cik wawi Says:

    okay uitm tu under mara's property not fully undergovernment.
    mara is an agency.
    makanya suka hati dia nak bagi sape masok.
    begitu juga dengan uia, aq xmarah klu dia nak amek international student berapa juta org sebab government 10%, 90% duit pak arab. suke hati dia la nak buat apa.
    matrikulasi pada asal penubuhannya utk overcome kurangnye bumiputra stpm student yg perform.
    politeknik saya tatau ye makanya tiada komeng.
    bab DEB dolu2 tu aq tatau duit bocor ke mana.
    mungkin dorg apply dana bisnes lalu hantar anak dorg pegi PhD Harvard sebab ank dorg xdpt funding cam aq.
    muahaha~


  6. saufiahmad Says:

    kesian ko..tp x per wawi gogogo...u can doit


  7. Nur Cahaya Says:

    uitm skang kejar quality..
    tapi nak kejar quality tu, dorg kejar quantity dulu.
    like my campus, tiap taon makin btambah plak student, lebih dari biasa. bila ditanya kenapa, dorg cakap nak capai sasaran bilangan student.
    makanya amek le sesapa pon...
    yang masuk pulak, baru minggu orientasi, dah berapa kerat kena buang sbb disiplin.
    choi...anak melayu semuanya..sangat sedey.
    huhuhu..terlebey la sudah..hikhik


  8. saufiahmad Says:

    wawi itu yg aku nak sampaikan..kenape perlu berat sebelah...sedangkan Allah dah jadikan kiter sumer samer..ader 2 kaki 2 tangan 1 otak sempurna...tp kenape nak pastikan kiter sbg bumiputera hanyut dengan keenakan keistimewaan itu

    kiki - salam..aii kiki..agree with u ;)


  9. i like tis post.... you still remember my last case ngan certain staff umk yg racist ni? I mcm dah tawar hati nak berurusan ngan org mcm tu, lagi2 pandang hina sbb i ni golongan bawah, yela, i berasal dr kaum yg terlalu minor utk bersuara kan... at first i xbole nak trima, rasa cam skit ati lak ngan smua org... until one time i dah settle down, i came to know tat tis is life... i wanna prove tat im not just another idiot yg dia sangka... n one day i'll prove wat he said to me n my kaum was all wrong... aku lak sound racist... hahaha~


  10. post yang menarik..^_^


    kalo kat kelas aku, malay n chinese macam da ad gap..time orientasi course aku, senior separate malay n chinese..sampai skang memang x ngam..kalau group lecturer yg bg, baru campur malay n chinese..kalau pilih sendiri jgn harap nak campur..naseb baik x de india, kalau x lagi byk gap nya.


  11. cik wawi Says:

    aku rase tade la semua.
    ada je yg nak senang manjang.
    aku dgn junior chinese aku ok jek.
    kitorg bagi2 keje, bincang same2.
    tukar2 solution.
    tapi aku tak suka budak cina pompuan aras aku,
    klu dah membuang tak reti nak flush.
    timbol smua khazanah dia.
    aq plak nak kene jadi mcik cleaner bersihkan toilet hari2.
    *maap sudah lari topik T.T
    bab uitm tu sorry to say, I went there for an interview and what I can say, org yg aq jumpe tu baru pukul 8 dah sangap besar2 ye interviewer itu.
    siap boleh kata student ta pandai sbg alasan susah nak ngajar.
    teros x berminat nak bkhidmat di situ.