mengape

post ni mgkin korang akan bias la ape la
tp saya terfikir
adekah dosa seorang lelaki tuh akan dpengaruhi oleh perempuan(wanita)

ce tgok post neh

umm agak pelik..die menulis spt dosa lelaki tuh smua disebabkan oleh pompan..
lelaki naek napsunye oleh wanita...
memang la kite leh cakap ianya faktor kepade terdorongnya perkare2 tsebut
tp apekah keharokkan yang berlaku??

anda buat taik dan nak tuduh orang laen sbg pnyebabnye
ape ni wei...asek nak salahkan orang
sejak bile ade bdaye nak salahkan orang len neh menular dalam diri korang
cbe sesekali kite salahkan diri kitaa
skali kita nuding jari kat orang...
4 lagi jari pergi tunjuk kat kite...
hakhakhak 
oleh itu sile tuding jari anda kepade orang len sambil berkate pandai2...
maka anda akan dapat 4 kali pandai :)

wanita adelah makhluk Allah yang paling indah

Dunia ini adalah perhiasan/kesenangan dan sebaik-baik perhiasan/kesenangan dunia adalah wanita yang solehah.” (HR. Muslim,Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

mereka juga dikatakan sbgai kekuatan dan kelemahan seseorang lelaki..
wanita juga bisa menjatuhkan lelaki itu spt bik mama
wanita yang tabah dan sabar menghadapi setiap rintangan juga bakal berdiri di belakang suaminya tanpa jemu spt wan azizah ahahaha

 kontra x kontra x miahaha..
yg sorang tuh cantik aje manis je tgok tudung berlitup yg satu lagi humang aih...

jadi jika jatuhnya seorang lelaki kerana wanita..
jika seorang lelaki membuat maksiat oleh kerana sebabnya ialah wanita..
maka janganlah kita menuduh dan meletakkan kesalahan lelaki itu pada wanita itu 100%
ape kate kite kaum adam..lihat
btape rapuhnya hati kita..
btape repuhnya iman di dada kita
sehingga kita terjerumus kedalam kancah kekalahan dan kemaksiatan.

Lelaki seharusnya tabah dan kuat dalam 
menempuh dugaan..bukan nya hanyut bersama godaan
anda adelah pemimpin kepada wanita itu maka pimpinlah dia
bukan tenggelam bersama2 mereka...

Sabda Rasulullah s.a.w., "Tidak aku tinggalkan selepasku fitnah yang paling dahsyat ke atas lelaki melainkan fitnah wanita.” - Hadis riwayat al-Bukhari: 4706 dan Muslim: 4923.


sedangkan islam sendiri tidak pernah menyalahkan hawa dan menjadikan hawa sebagai punca mereka di kick out from nikmatsyurga..apekah kite mahu menyalahkan wanita dan menjadikan kita sbg punca kelemahan kita?


bile anda melakukan kesalahan stop2 la blaim orang lain..udoh2 le tu..rentikan le...x matang lansung miahah..slahakan diri kita dlo..tp ramai orang egonya kekadang terlebeyh tinggi die kater ....eh ape lak salah aku miahaha..tp papepon
anda dikurniakan dgn nikmat akal yg x terperi bagus nikmatnya..gunakan..jgn sia2kan

:::keharokkan apekah yang terjadi:::

im back people...this time with full of energy..gonna end my intern next week yuhuu.ssape nak datang meh2

4 Responses
  1. ada betulnya....tapi lelaki juga salah sebab tidak didik perempuan...sbb permpuan akan tarik 4 golongn lelaki masuk neraka
    ayah, saudara lelaki, suami, anak lelaki


  2. saufiahmad Says:

    sbb tu sy jelaskan disini kat sini

    Lelaki seharusnya tabah dan kuat dalam
    menempuh dugaan..bukan nya hanyut bersama godaan
    anda adelah pemimpin kepada wanita itu maka pimpinlah dia
    bukan tenggelam bersama2 mereka...


  3. cik wawi Says:

    tak kira la apa agama pun,
    you're responsible when you do it.
    cannot put the blame on others.
    lelaki ke pompuan tade hal.
    ini masalah INDIVIDU. huhu.


  4. Nur Cahaya Says:

    yezzaaahhh..
    satu jari tuding org lain, 4 jari lg kearah diri sendiri..
    luv this post vewy much!!!!!!!!
    suka bersebab =p